Dům zahraniční spolupráce je zkratkou do Evropy. Úřaduje už i z Brna

Sdílet článek:

Kdyby měli Clubcem projít všichni lidé, kterým kdy Dům zahraniční spolupráce pomohl, nebylo by to myslitelné. Jen přes světoznámý program Erasmus vycestovalo od roku 1998 z Česka do zahraničí asi 320 tisíc lidí. To ale neznamená, že by tahle tradiční organizace v jejich vysílání ven měla polevovat. Právě naopak. Dům zahraniční spolupráce (DZS), který se stará o všemožný kontakt Česka se zahraničím, aby z toho vznikla nová spojení, projekty a přátelství, si právě v Clubcu zřídil jednu z prvních regionálních poboček. Chce být blíž těm, kdo doteď neměli odvahu nebo možnost se za hranice Česka podívat.

Ničím jiným než Erasmem nejde začít, právě tenhle „produkt“ je tím nejznámějším, co DZS nabízí a administruje – jakákoliv žádost o zahraniční pobyt nebo projekt totiž putuje právě přes DZS. To on vypisuje jako součást ministerstva školství výzvy, to on školám pomáhá všechno zajistit. A nejen jim.

„Obecná představa je, že Erasmus je jen pro vysokoškoláky, ale není to pravda, i z těch zmíněných 320 tisíc je jich jenom část. Erasmus programy jsou tady pro lidi prakticky od mateřských a základních škol, středoškoláky a třeba i zaměstnance,“ vypočítává manažerka nové brněnské pobočky Lucie Petříková, která byla jednou z prvních, kdo se v Clubcu nastěhoval do nových prostor ve třetím a čtvrtém patře. Nebylo to přitom úplně v plánu. „Sama jsem byla nejdřív ta, kdo trval na kancelářích v centru kolem Moravského náměstí, abychom byli blízko školám. Clubco ale splňovalo všechny naše nároky a navíc jsou tady na to lidé zvědaví, takže se sem chtějí chodit dívat,“ směje se Petříková.

Být blíž školám z Brna a okolí a rozvíjet jejich spolupráci se zahraničními partnery. To je hlavní úkol brněnské pobočky DZS.

U startu něčeho většího

Těch, s kým spolupracuje nebo komu s kolegy radí, jak se zapojit do mezinárodních projektů pro dobrou věc, je spousta. Pod DZS totiž spadá hned 20 různých programů. Třeba brněnské Biskupské gymnázium díky jednomu z nich tvoří s několika školami z různých evropských zemí metodiku a studijní materiály, které pomůžou líp učit o dezinformacích. Pražská botanická zahrada se zase inspirovala ve Švédsku, Polsku a Maďarsku a dnes díky tomu nabízí speciální bezbariérové programy, a umí se tak přiblížit i specifickým skupinám návštěvníků. A projekty podpořené DZS stály i u počátků dnes už tolik známých NaFilm nebo spolku Konsent, který boří mýty o sexuálním násilí. „Není to ale jen tak, že bychom Čechům říkali, ať se jedou učit do zahraničí. Spousta českých projektů a nápadů už je tak skvělá, že naopak jejich tvůrci šíří svoje know-how ven,“ vysvětluje Lucie Petříková.

Brněnská pobočka je jednou ze tří pilotních. Díky výzkumu se totiž ukázalo, že školy by si přály, aby jim pomoc a projektová podpora Domu zahraniční spolupráce byla zkrátka blíž. „I my sami jsme došli k tomu, že z Prahy bychom jen přesvědčovali přesvědčené. Třeba vysoké školy už si v Česku žádají o sto procent podpory, o kterou můžou. Je ale spousta základních a středních škol, které to ještě nikdy neudělaly, protože nevědí jak, nevědí o nás nebo mají pocit, že je to pro ně nedosažitelné. Těm chceme být blíž,“ vysvětluje Lucie, která se teď s kolegy zaměřuje hlavně na projekty spolupráce. Donedávna se o nich tolik nevědělo, školy je objevily paradoxně díky covidu, kdy se zavřely hranice a fyzické cestování bylo omezené. Dalšímu rozvoji by mělo pomoct i to, že na to, do jakých spoluprací se třeba školy zapojují, už si čím dál víc zvykli dívat i rodiče. „Mezinárodní projekty často odstartují něco mnohem většího. Lidé získají kontakty, naučí se něco jiného, zjistí, jak to funguje jinde, a hlavně si ověří, že to zvládnou taky. Je to ohromná příležitost,“ zdůrazňuje Lucie Petříková.

Dům zahraniční spolupráce

Příspěvková organizace ministerstva školství a česká národní agentura pro mezinárodní vzdělávání a výzkum. Hlavním cílem je usnadňovat mezinárodní spolupráci ve vzdělávání a podporovat zapojení co nejširšího spektra jednotlivců i institucí do mezinárodních aktivit. Poskytuje informační, poradenské a analytické služby pro všechny cílové skupiny v oblasti vzdělávání, přičemž partnery jsou především školy a další vzdělávací instituce, neziskové organizace a firmy, místní samosprávy, ale i jednotlivci – hlavně studenti a studentky, pedagogové a pedagožky, lidé z vedení všech typů škol, pracovníci s mládeží, vzdělavatelé dospělých a další odborná veřejnost. Za Českou republiku administruje dva velké evropské vzdělávací programy – Erasmus+ a Evropský sbor solidarity – a další menší programy jako AIA, AKTION ČR – Rakousko, Barrande Fellowship program, CEEPUS nebo Fondy EHP.