Vydechněte. Lekce jógy v Clubcu pomůžou

Sdílet článek:

Taky už to na vás dopadlo? Skončily prázdniny a dovolené, najednou všichni všechno chtějí, úkoly se vrší, mailová schránka se zaplňuje a člověk by mohl pracovat od rána do večera a… Stop. Takhle to nepůjde a daleko se nedostanete. Právě proto se do Clubca po prázdninách vrací lekce jógy s Nikol Pfeiferovou alias Pfeferonkou. Člověk se při nich aspoň na chvilku odpojí od každodenního shonu. Nikol ale umí daleko víc. Ukazuje lidem cestu, jak žít spokojenější život v harmonii s vlastním tělem.

„Lidé jsou ve svém fyzické těle pořád, ale vlastně neví, jak funguje. Zaměřují se na jednoduchost, když je něco bolí, zajdou si k doktorovi, ať to rychle vyřeší, ale to všechno má dopad a za všechno člověk stejně časem zaplatí. A naopak, když budu se svým tělem nakládat správně, v dobrém se mi to vrátí,“ povídá přesvědčivě Nikol, kterou zná v Brně snad každý, kdo se kdy s jógou dostal do kontaktu – má totiž talent předat lidem informace o tom, co přesně potřebují, i když si to oni sami nejsou schopní uvědomit. A piluje to už dvanáct let.

Dveře do jógového světa jí kdysi otevřela máma. Sama jógu nikdy nepraktikovala, ale zaměřovala se na očisty, techniky, které pomáhají zlepšit funkci orgánů, aby mohla energie proudit bez překážek celým tělem. „Sama jsem začínala v 28, protože mi došlo, že už jsem dost stará na to, abych vedla svůj život vědomě, byla si schopná uvědomit, co je opravdu důležité a co ne, a měla co nabídnout svým dětem,“ říká Nikol. Ještě před covidem měla vlastní studio, které ale kvůli pandemii nebylo možné udržet, a tak teď spokojeně cvičí na různých místech.

Lekce v Clubcu kladou důraz především na fyzické uvolnění.

Tělo je jenom začátek

A potkává různé typy lidí, kterým se snaží předat všechno, co jde. Když někdo přijde jenom hubnout nebo s vyhřezlou ploténkou na skupinovou lekci, nebude to fungovat. Hlavně v druhém případě člověk potřebuje konkrétní pomoc a dohled. „Jóga spojuje duševní a fyzickou stránku, už jsem se ale naučila, že pro nás členy západní společnosti je nutné začít tou fyzickou. Jsme lehce zdegenerovaní, hodně sedíme a chodíme po patách, což je důkaz toho, že nezapojujeme hluboký stabilizační systém a nepoužíváme bránici, takže špatně dýcháme. Všechno se na sebe nabaluje,“ vyjmenovává Nikol problémy, které cvičením pomáhá řešit. Za řadou z nich je i nahromaděný stres: dosáhnout úspěchu v práci, růst, vydělat peníze, ubránit se konkurenci, nenechat si v životě nic utéct. To všechno nutí člověka žít v poklusu. „Ale stejně nás to každého dřív nebo později donutí zastavit se a začít hledat udržitelnost a rovnováhu.“

Začít s jógou není nikdy pozdě. Sama Nikol Pfeiferová se k ní dostala až ve 28 letech.

Sama Nikol má své učitele, za kterými přes rok jezdí po celém světě. Léto tráví na Sicílii v retreatovém centru, kde působí jako učitel, aby se mohla dále zdokonalovat v tom, co jí dává smysl. Jógové pobyty proto pořádá nejen v Česku, ale i různě po Evropě a v Asii. Časem by si ráda vybudovala prostor, kde bude moct pracovat s lidmi, kteří se chtějí ve všech stránkách jógy dostat co nejdál. „Pracujeme pak s nervovým systémem na energetické bázi. Mám vyzkoušené, že jakmile lidé začnou cítit změny, opravdu se na pohyb koncentrují a všechno jim najednou dává smysl. Ne každý to ale dovede a ne každý to dovede hned,“ upozorňuje Nikol, že všechno chce čas. Lidem na lekcích v Clubcu i jinde ho dává. Začíná od jednodušších pozic s důrazem na fyzické uvolnění. A třeba odříkávání manter je až další krok.

„Práce s hrdlem a hlasivkami dává vzniknout vibracím, které prochází celým tělem a uvolňují ho. Lidé na to nejsou zvyklí, stejně jako nejsou zvyklí sdílet svoje pocity, ale má to opravdu obrovský dopad na nervový systém a fungování orgánů,“ vyzvedává jednu ze složek jógového přístupu Nikol. Spolu se správnou fyzickou aktivitou, všímavostí a pozitivním myšlením dovedou výrazně vylepšit život a zajistit tolik potřebnou rovnováhu. Tak se nechte na jednu z Clubco lekcí také pozvat.