Eccam asi neznáte, přitom díky němu každý den trefíte domů

Sdílet článek:

Clubcařský průkopník, tak by se dal označit Tomáš Nováček z Eccamu. Firmy, která je pro běžné smrtelníky zahalená tajemstvím. Pravděpodobně ji neznáte, ačkoliv je na trhu už téměř dvacet let. Pokud ale jezdíte autem, pak může být část jejího know-how každý den s vámi.

Tomáš Nováček pracuje v Eccamu na pozici Head of Marketing and Customer Success. Lidštěji řečeno, zajišťuje, že potřeby zákazníků jsou správně pochopené, produkty jim fungují a umí z nich vytěžit maximum. A o jakých produktech vlastně mluvíme?

kosik

„Máme dva směry vývoje. V jednom pracujeme na embedded softwaru pro velké automobilky, což je například modul pro vykreslování map v navigacích. Ve druhém se zabýváme tvorbou vlastního softwaru ReqView, který pomáhá v řízení požadavků na software a hardware,“ popisuje Nováček.

Díky tomuhle produktu můžou vývojáři zefektivnit náročnou, ale nezbytnou etapu vývoje softwaru. To se hodí hlavně u těch, ve kterých jde o bezpečnost a lidské životy, kde musí být podrobně zdokumentovaný jejich vývoj tak, aby odpovídal normám, které jsou pevně dané v každém odvětví.

Příkladem takových produktů můžou být například létající auta, satelity pro evropskou vesmírnou agenturu nebo kardiostimulátory. „Je super vidět kolik lidské kreativity se přeměňuje do produktů, které mění svět. A vždycky zahřeje u srdce uvědomění, že k tomu přispíváme my, respektive to, co umíme a co jsme dokázali vytvořit,“ doplňuje Nováček.

Firma, která to celé zvládla sama

„Japonský Alpine nebo německý Mercedes, to jsou výrobci, se kterými jsme začínali a do dneška v nich jezdí část naší práce. Byly to projekty, které měly úspěch. Hodně jsme se na nich naučili a staly se tak základem pro náš další rozvoj,“ říká Nováček.

Díky tomu Eccam zvládl financování vývoje svého softwaru ReqView čistě z vlastních zdrojů. A právě proto mají zaměstnanci tak silný vztah k produktu, který vyvíjí. „Kmenový tým ReqView má šest vývojářů, ale jsme flexibilní a celý tým šestnácti lidí si dokáže navzájem dát pomocnou ruku. Záleží na tom, co má aktuálně největší prioritu,“ říká Nováček.

Zákazníky, kterým licenci na software prodají, Eccam pravidelně oslovuje. Snaží se od nich zjistit, jak jsou s fungováním systému spokojení, a co by podle nich mohlo být ještě lepší. I díky tomu získává firma zákazníky na doporučení.

„Podporujeme i kontakt vývojářů se zákazníky. Často totiž bývají dost daleko od sebe a nemají tak představu, jaký má jejich práce dopad. My se snažíme oba světy propojit, myslíme si, že to pomáhá všem stranám. Je to něco, na čem si opravdu zakládáme,“ vysvětluje Nováček. Dobrou komunikaci podporují také uvnitř firmy, která funguje na principu tyrkysové organizace, jejíž důležitou součástí je sebeřízení, vzájemná důvěra a spolupráce.

Z Brna nebo z Malajsie. Pracovat se dá odkudkoliv

Spolupráce funguje i na dálku. A někdy opravdu velkou. „Někteří z nás jsou v jižních Čechách, někteří v Praze, aktuálně máme kolegu i v Malajsii,“ popisuje Nováček, který Eccam v brněnském Clubcu reprezentuje zatím sám. A už to bude nějaký pátek. Byl totiž prvním, kdo si v coworku zamluvil stálé místo potom, co si ho vyhlédl na dni otevřených dveří ještě před otvíračkou.

Občas ho jenom vymění za svou terapeutickou pracovnu. To, když si odskočí do druhé práce, kde se živí jako psycholog. Podle vlastních slov si tak udržuje život v rovnováze. Doplnění lidského elementu do technického světa by doporučil každému.

Eccam logo

Eccam

Nezávislá softwarová společnost, kterou založila v roce 2004 skupina zkušených inženýrů a od té doby neustále roste. Jejich hlavní kompetencí je navrhování a vývoj vysoce výkonného softwaru pro vestavěné systémy, jako jsou například automobilové navigace. Vyvíjí také svůj vlastní produkt pro správu požadavků na vývoj pod jménem ReqView. Posláním firmy je poskytovat čistá, robustní a opakovaně použitelná softwarová řešení s nejlepší možnou podporou.