DNAnexus pomáhají k léčbě jako ze Star Treku. Kdy bude medicína na míru?

Sdílet článek:

Kdo sledoval Star Trek, možná si to pamatuje. Když měl člověk sloužící na vesmírné lodi nějaký problém se zdravím, přišel za doktory, kteří získali přesné informace o jeho těle, a na základě toho mu píchli takový koktejl léčivých látek, jaký potřebuje. I dnes je to sci-fi. Ve spoustě věcech už se tomu ale medicína o řadu kroků přiblížila. A platformu pro takové kroky poskytují jedni z členů Clubca, vývojáři a odborníci na biomedicínu, DNAnexus.

Úplně často je tady pohromadě nepotkáte, brněnskou buňku tvoří deset lidí, přičemž každý patří k jinému týmu firmy sídlící v americké Kalifornii. Česká pobočka byla donedávna prvním a jediným zahraničním hubem společnosti a vznikla s cílem využít šikovnosti zdejších vývojářů a přispět tak k rozvoji špičkové bioinformatiky v Evropě. „DNAnexus založili v roce 2009 v Kalifornii na Stanfordu tři univerzitní profesoři. Reagovali na velký rozvoj biomedicínských a farmaceutických firem, které potřebovaly prostředí, ve kterém by svoje data zpracovávaly. Později se Martin Bednář, tehdy zaměstnanec kalifornské centrály, rozhodl relokovat zpět do Česka a založit v Praze pobočku,“ líčí české počátky Jan Kotrs, který se dnes stará o scientific product tým.

V Česku nejdřív vznikla firma, která pracovala na zakázku pro Američany – Češi dostali rozpočet a podporu na dva roky a po uplynutí této doby se stali plnohodnotnou součástí americké centrály. „Vyrostli jsme už na 50 lidí. Hlavně loni to běželo neuvěřitelně, to jsme šli nahoru o 80 procent,“ povídá Kotrs, který to vzal do DNAnexus přes jinou známou brněnskou firmu Netsuite.

Informace, které nesmí utéct

Sám má vystudovanou bioinformatiku, což je kombinace, na které celá firma stojí. Vývojáři a odborníci na molekulární biologii DNAnexus staví platformu pro biotechnologické a farmaceutické firmy, vědecká zařízení, nemocnice nebo biobanky. Všichni ze seznamu typicky spravují ohromné množství osobních dat pacientů, informací o jejich diagnózách nebo rovnou třeba nádorech a také data z výzkumu léků a nových medicínských postupů. Všechno z toho je extrémně citlivé a potřebuje maximální možné zabezpečení. Tady začíná role DNAnexus číslo 1: Jejich produkt funguje jako superzabezpečená cloudová úložna dat. „Bezpečnost je naše obří téma, disponujeme snad všemi možnými certifikacemi a díky tomu, že splňujeme i FedRAMP, můžeme zpracovávat i americké vládní zakázky,“ přibližuje Kotrs, který také díky tomu pracuje pro firmu, jejíž produkt využívá sedm z deseti největších světových farmaceutických společností.

Funkce úložny je ale tou úplně základní. Platforma nabízí hlavně řadu nástrojů, s jejichž pomocí se dají data analyzovat a vědci si také můžou sami navrhovat nové, které potřebují pro svoje specifické výzkumné záměry. To stojí experty firmy snad nejvíc energie – musí být schopní navrhnout nástroj, který pomůže vědcům dojít k potenciálním velkým objevům, ale zároveň sami s daty od pacientů nakládat kvůli jejich zabezpečení nesmí. Dnes už umí jít třeba až na úroveň jednotlivých částí sekvenované DNA. Pro představu, celé workflow může vypadat tak, že na začátku jsou surová data ze sekvenátoru, která rozeberou charakteristiky člověka na ty nejmenší dílky, a na konci vypadne „obraz“ člověka včetně toho, že má modré oči a jakou má míru rizika určitého typu rakoviny.

Právě předvídání nemocí nebo vůbec nastavení života člověka tak, aby se dožil co nejvyššího věku, je to, co lidstvo na podobných nástrojích a technologických novinkách láká. Zatím to vypadá ještě na dlouhou cestu, ale spousta kroků už je za námi. DNAnexus spolupracují s UK Biobank, obří databankou pacientských vzorků půl milionu Britů. Díky jejich datům běží už teď dlouhá řada perspektivních studií, které mají potenciál odkrýt dosud neznámé souvislosti, a hlavně lidstvo posunou právě k tomu modelu ze Star Treku. Že člověk s nemocí přijde a dostane na míru přesně takový léčivý koktejl, jaký potřebuje.

 

DNAnexus

Původem americká firma, která vznikla jako spin-off kalifornské Stanfordovy univerzity. Poskytuje analytické nástroje pro biomedicínská data, které běží v cloudovém prostředí. Specializuje se na data ze sekvenovaných DNA a jejich analýzu a spolupracuje se 7 z 10 největších světových farmaceutických firem. Mezi její největší klienty patří UK Biobank s půl milionem vzorků a do budoucna chystá projekty s britskou společností Our Future Health, která plánuje uchovávat vzorky hned pěti milionů lidí.