Dostat se na medicínu jde těžko. Bmedic podávají pomocnou ruku

Sdílet článek:

Podnikání je super zábavné v tom, z čeho všeho může vyrůst. Napadlo by vás, v čem může podnikat parta mediků? Na první dobrou asi ne. Medici se zkrátka učí. Hodně. A přesně v tom to je. Už jenom dostat se na medicínu je velké štěstí, uspěje průměrně jen 15 procent uchazečů. Ale štěstí přeje připraveným, a tak parta s názvem Bmedic už sedm let nabízí kurzy středoškolákům, které na vstup na univerzitu a obor jako takový chystají.

Nikdo tě nepřipraví na přijímačky líp než studenti medicíny. Takové je motto trojice zakladatelů firmy, kteří dnes sídlí v Clubcu. Říkat to můžou s klidným srdcem, ověřili si to na vlastní kůži. „Sám jsem chodil na přípravné kurzy k Jonáši Kunstovi a moc mi to pomohlo. Na školu mě vzali, a tak jsem se na kurzech začal sám podílet, až jsme spolu s Jonášem a Luckou Markovou založili vlastní firmu,“ vysvětluje Ondřej Sivera. Medicínu nedávno úspěšně dokončil a chystá se na vstup do skutečného lékařského prostředí. Přitom si ale stejně jako ostatní Bmedic nechává jako srdcový projekt při práci.

Všichni tři zakladatelé si ve firmě prošli už docela dlouhou cestou. Nejdřív sami školili, každý měl zodpovědnost za jeden z trojice předmětů – biologii, fyziku nebo chemii. Pak připravovali studijní materiály pro jiné lektory, supervizovali a později se soustředili hlavně na management firmy, která mezitím vznikla. Dnes čítá vedení šest lidí, protože Bmedic jim pod rukama úctyhodně narostlo – 70 lektorů se po celé republice stará o 2000 účastníků.

Víc než ze střední

„Co je přivádí? Strach z toho, že to nezvládnou. Hodně záleží na tom, z jaké střední školy se uchazeči na univerzitu hlásí, ale už od dob, kdy jsme se připravovali my, platí, že znalosti z klasické výuky nestačí. Člověk si musí sám najít a dostudovat spoustu informací, což je hrozně náročné, pokud to musíte dělat sám od nuly. My to uchazečům všechno zjednodušujeme,“ povídá další ze zakladatelů, Lucie Marková.

Zjednodušovat je co. Přijímací proces se na jednotlivých medicínských oborech v Česku liší, ale většinou obsahuje oborové testy, někde vyžadují pohovor a někde je navíc test všeobecných studijních předpokladů. „Studenti se tím pádem musí do hloubky naučit fyziku, biologii a chemii a k tomu znalosti umět používat v řešení různých konkrétních problémů, což už se na školách netrénuje,“ podotýká Ondřej Sivera. Nabízí se otázka, jestli se jde na medicínu dostat bez speciální přípravy. Když ji oba dostanou, jednoznačně kroutí hlavou, že ne. „Někdo tomu dá třeba jenom týden. Takoví pak končí na spodní hranici těch, kdo jsou ještě přijatí,“ přibližují svoji zkušenost.

Příprava rok dopředu

Online i offline kurzy, ale i nové výukové metody stojí za úspěchem Bmedic.

Nejčastěji poptávaným kurzem je v Bmedic ten, který začíná v říjnu akademického roku, ve kterém se student chce na univerzitu hlásit. Přihlášky do toho, který teprve odstartuje, ale začínají chodit už teď v březnu. Tak moc se uchazeči zkoušek bojí. Nebo tak moc jim jde o to, aby se na vysněný obor dostali. Za dobu své existence se Bmedic transformovali z čistě brněnského na subjekt, který působí po celé republice a umí offline i online výuku. Pořád zapojují nové metody a online lekce také nahrávají. Jim samotným ale život digitálních nomádů časem přestal vyhovovat, proto přišel přesun do Clubca. „Dlouho jsme dokázali fungovat po mailech a jen se občas někde potkat, ale už nám to přestalo vyhovovat. Potřebovali jsme pevné místo k setkávání a vidět se častěji,“ přibližuje Sivera něco, co bude platit tím spíš, jak Bmedic poroste.

Že se to stane, se dá čekat, zakladatelé už dělají i kurzy pro přípravu na střední školy a uvažují i o dalších vysokoškolských oborech, kam je náročnější se dostat. A i když už všichni směřují do praktické medicíny (Lucie Marková už pracuje jako pediatrička v dětské nemocnici a Sivera zrovna do praxe míří), podnikání si chtějí nechat, jak to jen půjde. Lucie Marková jasně vysvětluje proč: „Skloubit to s prací je čím dál náročnější, ale moc mě baví ta kreativní činnost. Ve zdravotnictví člověk jede podle daných postupů, systematicky. Tady ale naopak vymýšlíme, tvoříme, jsme s lidmi a ještě od nich pak někdy dostaneme hezké poděkování, když se na medicínu dostanou.“

Bmedic

Firma, která vznikla před sedmi lety ze spolku lidí, kteří chtěli středoškolákům umožnit splnit si sen o studiu medicíny. Založili ji Jonáš Kunst, Ondřej Sivera a Lucie Marková. Původně učili jen offline a pár desítek lidí, aktuálně mají v online i offline formě kurzů po celé republice 2000 studentů. Postupně se rozšiřují – mají už kurzy pro uchazeče o střední školy a přemýšlí i nad lekcemi pro zájemce o další vysokoškolské obory, na které se těžko dostává.