Online kriminalita a ta ve fyzickém světě mají jedno společné. Nikdy nezmizí. Co s tím?

Sdílet článek:

Chránit lidi a firmy před hrozbami digitálního světa. To je hlavní poslání SentinelOne. Firmy, která sídlí v Silicon Valley, vznikla v Izraeli a před dvěma lety otevřela pobočku v Česku. V roce 2021 byl Martin Matula jejím prvním zaměstnancem, když v Praze nastoupil do firmy na pozici VP of Engineering a Site Leadera. Dnes již česká pobočka firmy zaměstnává více než dvě stě odborníků a roste dál, aktuálně i v našem Clubcu, kde má její tým už padesát lidí.

Abyste lépe pochopili, o kom je řeč. Možná znáte Gen nebo Eset a jejich antivirové programy, které máte nainstalované v počítači. Dalo by se říct, že v SentinelOne dělají něco podobného, jenom ve větším měřítku. „Pracujeme na produktech, které chrání velké firmy a vládní organizace před útoky hackerů,“ vysvětluje Matula.

A že je koho bránit. Útoků totiž neustále přibývá. Proč? „Čím dál tím víc dat se digitalizuje a všichni už vědí, že informace jsou to nejcennější, co v dnešním světě máme,“ říká site leader SentinelOne. Slepě věřit tomu, že vaše informace jsou v bezpečí, je v dnešním světě minimálně velmi odvážné. Kriminalita prorůstá offline i online světem.

Brno má skvělé technické školy a dobrou dostupnost do zbytku Evropy

I proto zde SentinelOne roste takovou rychlostí. Z firmy, která byla založená před deseti lety, je dnes společnost, která se rozšířila z Tel Avivu do Silicon Valley a následně i do Česka. Proč zrovna sem? „Česko má v Silicon Valley velmi dobrou reputaci, pokud se bavíme o technickém talentu. Zároveň je výhodné díky své lokaci v centru Evropy,“ vysvětluje Matula.

Tak začal vznikat v Česku tým, který dnes tvoří už dvě stě lidí. Denně pracují na tom, aby rizika spojená s kybernetickými hrozbami pro velké firmy a organizace byla co nejmenší. A co přesně je příkladem strašáka velkých firem v oblasti kybernetické bezpečnosti? „Vir, který napadne společnost, zašifruje všechna citlivá data a tím je znepřístupní všem zaměstnancům. Hackeři pak po firmě za znovuzpřístupnění dat požadují výkupné,“ popisuje Matula.

Jestli přemýšlíte, jak je možné, že bývá napadení hackery tak úspěšné, odpověď je jednoduchá. Stejně jako se zlepšují programátoři antivirových firem, zlepšují se i hackeři. V době, kdy se digitální svět neustále rozvíjí, je pro ně ale stále nejjednodušší dostat se do infrastruktur firem přes lidi. Narozdíl od strojů máme totiž emoce, které mají vliv na všechna naše rozhodnutí. „Hackerům často stačí chytrý e-mail, ve kterém donutí zaměstnance kliknout na link, a tenhle jeden klik stačí k zavedení viru do firemní infrastruktury,“ říká Matula.

V tu chvíli přichází na řadu SentinelOne. „Náš produkt vyvíjíme tak, aby takové hrozby dokázal odhalit a zastavit hned v začátku. Pracujeme s algoritmy a umělou inteligencí, díky čemuž je náš software schopný odhalit i ty hrozby, které ještě nejsou známé. V tom jsme před ostatními antivirovými společnostmi o krok napřed,“ nastiňuje šéf brněnských vývojářů. Kromě toho má jejich produkt i takovou funkcionalitu, že dovede obnovit některá data, která už byla poškozená.

Dá se zachránit úplně všechno?

Odborníci ze SentinelOne dokážou zasáhnout i ve chvíli, kdy je firma již napadená, lepší je ale vždy mít tento typ ochrany nainstalovaný už předem. O množství zachráněných dat přitom rozhoduje především to, jak hluboko se do firemní infrastruktury podařilo útočníkům nabourat. Jsou ale situace, kdy se všechno zachránit nepodaří.

„Stejně jako ve fyzickém světě nikdy nebude nulová kriminalita, tak ani v tom kybernetickém nejde zajistit stoprocentní úspěšnost a záruku toho, že nikdy nedojde k žádné škodě. Nešlo by to, ani kdybychom meziročně začali růst ještě rychleji,“ nabízí Matula vysvětlení a obloukem se vrací k úspěšnému a stále pokračujícímu růstu firmy.

Čemu za něj firma vděčí? „Digitalizace, státní organizace i firmy, které přesouvají svou agendu více do elektronického světa. Tím nabývá kybernetická bezpečnost na kritické důležitosti,“ vysvětluje Matula.

Jedním z důvodů rychlého růstu firmy je její prestiž. Ta je několikrát potvrzená benchmarky, které dělá nezávislá organizace MITRE specializující se na kybernetickou bezpečnost. Jejich součástí je vyhodnocování efektivity různých produktů v této oblasti. „V posledních třech letech byl ten náš vždy na prvním místě v rámci segmentu velkých firem,“ říká Matula.

SentinelOne

Společnost SentinelOne založil v roce 2013 tým odborníků na kybernetickou bezpečnost a obranu. Jejich produkt sjednocuje prevenci, detekci, reakci, nápravu a forenzní analýzu v jedno snadno použitelné řešení. Využívá strojové učení, díky kterému je schopné reagovat i na nové hrozby. Od roku 2021 má SentinelOne pobočku kromě Izraele a USA také v České republice. Ta se úspěšně rozrůstá jak v Praze, tak v Brně, kde sídlí právě v Clubcu.