Jitka Mansfeldová

Odpočívejte. Lidský organismus není perpetuum mobile, říká psycholožka

Sdílet článek:

„Ty děláš na sebe? Tak to máš pohodu, šéf po tobě nešlape, můžeš pracovat z postele a nemusíš ráno vstávat na osm do práce.“ Pokud jste freelancer, tak tohle určitě občas slýcháváte. Ve skutečnosti ale freelancerství klade obrovské nároky na sebeorganizaci, motivaci a time management. Jak si v práci, která má extrémní porci volnosti, vytvořit řád a nezbláznit se, poradí psycholožka Jitka Mansfeldová.

Nastavte si hranice

Oddělte svůj pracovní život od osobního. Zní to sice jako ohrané klišé, ale pro freelancery je to nezbytnost, na kterou často zapomínají. „Hranice se dnes velmi stírají, to není žádné tajemství,” popisuje psycholožka. Možná jste si všimli, že vám pracovní život zasahuje do osobního, z klientů se stávají přátelé a pracovní schůzky probíhají v obývácích.

Jako freelancer si musíte hlídat, aby tyhle věci nepřesáhly únosné meze, kdy vám práce přeteče do osobního života až příliš, přátelům se totiž hůř říká „ne“ a vy pak potřebujete pracovat až do noci. Myslete na to, že je obrovský rozdíl mezi tím, co člověk potřebuje, co chce a co zvládne. Ale pozor. Nastavit si hranice neznamená být na své zákazníky zlý nebo nevstřícný. Jak tedy na to?

Vytvořte si rituály

Máte volnost, nesmíte ale dovolit, aby byla příliš velká. „Nejhorší je ráno vstát, ještě nerozlepit oči a pracovat v pyžamu z postele,“ popisuje Mansfeldová. Nechte si svobodu, ale jen do určité míry, jinak je to jistá cesta k pomalému, anebo možná dokonce rychlému konci. Jak tedy na ritualizaci? Vytvořte si systém.

„Naučte se vstávat, začínat i končit s prací v pravidelnou dobu. Dobré je najít si vhodné, ideálně stálé, pracovní místo. Zároveň se ale zaměřte na detaily. Mějte například hrneček, ze kterého pijete jenom, když pracujete,“ doporučuje psycholožka. Práce v domácím prostředí často přináší riziko izolace, která může být pro člověka tíživá. Jak se tomu ale vyhnout?

Neizolujte se

Nezapouštějte kořeny v pohodlí svého domova až příliš. Vystupte ze své komfortní zóny. „Změna prostředí a setkávání se s jinými lidmi pro vás bude inspirací a zároveň motivací, o kterou mají freelanceři často nouzi,“ říká Mansfeldová.

Když se budete navíc setkávat s dalšími lidmi, kteří jsou „na volné noze“, budete mít společné téma, podělíte se o své dojmy, potěšení i výzvy. „Myslím si, že z hlediska psychohygieny je na práci coworkingové místo ideální, protože uspokojuje všechny pracovní potřeby, které freelancerům při práci z domu chybí,“ vysvětluje psycholožka.

Proč je tedy cowork dobrý i pro vaši psychiku? Setkáváte se v něm s lidmi, kteří mají podobné nastavení, sdílíte s nimi své pocity. Najdete si místo, kde vás někdo ocení a poskytne vám zpětnou vazbu. Protože té se vám jako freelancerovi dostává pomálu, až vůbec. Přitom je důležitým motivačním faktorem.

Najděte si čas na své koníčky

Baví vás číst, běhat, chodit do muzeí nebo se starat o zahradu? Teď se zamyslete, kdy naposledy jste se své oblíbené volnočasové aktivitě věnovali. Pokud si nemůžete vzpomenout, změňte to.

„Naše tělo nemůže jet dlouhodobě nonstop. Organismus má svoji kapacitu a mozek občas potřebuje taky vypnout,“ uvádí psycholožka. Ale pozor. Jen tak ho neošálíte. Když mu chcete dopřát oddech, tak kvalitní. Jdete si číst? Vezměte pouze knihu, víc toho potřebovat nebudete. Telefon s počítačem nechte na chvíli odpočinout na stole, určitě vám za tu hodinu, kterou strávíte s myšlenkami ponořenými v knižním světě se svým oblíbeným literárním hrdinou, nic neuteče.

Nebojte se říct o podporu svým blízkým

Nezapomínejte na svoji rodinu a přátele, mluvte s nimi o své práci, protože právě oni jsou vaší velkou podporou. Nebojte se na ně obrátit, když potřebujete poradit nebo když prožíváte ve své práci složité období a je těžké být na to sám. Zároveň ale je třeba myslet na to, aby se vaši blízcí nestali pouze pracovní vrbou.

Ale nejen oni vás můžou podpořit. „Pokud máte pocit, že je toho na vás moc, nebojte se vyhledat odborníka,“ radí Mansfeldová. V tomto případě platí, že je vždycky lepší dříve než později. Na psychoterapii vám nikdy nedají košem a nakonec možná zjistíte, že je to příjemně strávený čas, který pomůže nejen vašemu psychickému zdraví.

Jitka Mansfeldová

Jitka Mansfeldová
psycholožka

Psychologii vystudovala na Fakultě sociálních studií na Masarykově univerzitě v Brně a je absolventkou komplexního psychoterapeutického výcviku v gestalt modalitě. Pracuje v brněnském krizovém centru Spondea jako psycholožka a krizová interventka. Kromě toho provozuje soukromou psychoterapeutickou ambulanci pro dospělou klientelu.