Jiří Radouš

Bolest zad se stává civilizační chorobou. Často za ni může nesprávné sezení

Sdílet článek:

Šli jste v poslední době na schůzku do jedné ze zasedaček, které jsou v Clubcu v přízemí, a přemýšleli jste, odkud se line příjemná vůně a uklidňující hudba? Jestli to bylo v pondělí nebo ve středu, pak to bylo ze zasedačky Angora. Ta se vždy na dva dny v týdnu promění v masérský salon, ve kterém Jiří Radouš pomáhá klientům masáží ulevit od bolesti, stresu a napětí.

V Clubcu je teprve krátce, i přesto tam už teď místo jednoho plánovaného dne v týdnu tráví dva. Zájemců o masáž totiž přibývá. Podle Jiřího za to můžou především sedavá zaměstnání a nedostatek péče, kterou lidé věnují sami sobě. „V dnešní době velké procento lidí sedí v práci osm a více hodin, což není pro tělo ideální. Výzkumy dokazují, že nám takový způsob pracovního života ubírá roky,“ říká masér Jiří Radouš.

Bolest zad je jenom začátek, může být hůř

Kardiovaskulární potíže, problémy s žilním i lymfatickým systémem nebo svalové tenze. To všechno vám může způsobit prosezený den, obzvlášť pokud nemáte kvalitní pracovní křeslo. „Lidé sedí shrbení, monitory mají často ve špatné výšce, nesedí rovně, zatěžují kostrč, kříží nohy pod stolem,“ popisuje Jirka zlozvyky, které lidi často nakonec dovedou k němu na masážní lehátko.

Při nesprávném sezení nejen v kanceláři, ale například i v autě, kdy je vyvíjen velký tlak na spodní stranu stehen, nemůže správně proudit lymfa. Tělo se tak špatně zbavuje odpadních látek, dochází k natékání končetin, zvětšuje se únava, objevují se kožní problémy a nadváha. Typickým projevem sedavého zaměstnání je bolest, tenze bederní a krční páteře, zkrácené prsní svaly, náběh na otok karpálních tunelů, golfový a tenisový loket a právě špatný tok lymfy.

Jitka Mansfeldová

Přitom stačí málo. Myslet víc na sebe, nezapomínat na správné držení těla a na pohyb. „Velmi důležité je ale také zvednout se. Nejpozději po hodině, ideálně po 30 minutách, by si každý měl udělat aspoň pár kroků. Drobný pohyb pomůže fyzickému zdraví – protáhnete svaly, rozproudíte lymfu, okysličíte mozek a zároveň tak zvýšíte i vaši efektivitu v práci,“ říká masér. Zároveň je potřeba myslet na správné pracovního prostředí. Vrchní hrana monitoru počítače by měla být v úrovni očí, nohy na zemi, ideálně podložené stoličkou, a záda v pravém úhlu k nohám.

„Je skvělé, když na kvalitu pracovního prostředí myslí zaměstnavatel. Vhodné jsou výškově nastavitelné stoly, ergonomické počítačové myši včetně vhodných podložek pod ně, kancelářská křesla s možností nastavení bederní opěrky. Možnost protažení se u ping-pongu nebo třeba na workoutovém hřišti v areálu firmy,“ popisuje Jiří.

Clubco jako ideální prostor pro zdravý pracovní život

V tom je podle něj Clubco místem, kde právě na tyto věci při jeho stavbě mysleli, a vyplatilo se to. „Kanceláře tu má mnoho úspěšných firem, často mezinárodních. Myslím si, že i proto se jim toto prostředí líbí. Na chodbách potkávám lidi, kteří si jdou udělat poradu na terasu nebo vyráží s basketbalovým míčem na chvíli na hřiště. To všechno je super pro protažení těla,“ vysvětluje masér.

I přesto se k němu dostává stále více klientů. Co ho děsí nejvíc? Že jsou čím dál tím mladší a často přichází už s velkými bolestmi. „Překvapuje mě, že sem chodí lidi pod třicet. Ne výjimečně se navíc stává, že přijdou ve stavu, kdy se už ani nemohou narovnat. Já jim rád pomůžu a těší mě, když vidím jejich úlevu. Ale vždy jim říkám, ať chodí dříve, než se dostanou do stavu, kdy už nemůžou téměř chodit,“ apeluje Jirka.

K masérovi, fyzioterapeutovi nebo alespoň do wellness by obzvlášť ti, kteří pracují v kancelářích, měli mířit minimálně jednou za čtrnáct dní. Uvolnění svalů vám pomůže nejen od fyzické, ale i od psychické tenze. K tomu je důležité přidat aktivní odpočinek v podobě, která je tělu co nejvíce přirozená.

Člověk se sedavým zaměstnáním potřebuje maséra stejně jako sportovec

Ačkoliv vás to možná překvapí, pokud máte sedavé zaměstnání, tak vaše tělo potřebuje regeneraci stejně jako tělo aktivního atleta. „Existuje čím dál více lidí, kteří pracují mozkem, ne rukama. Je to cesta, kterou se teď svět ubírá, a já neříkám, že je to špatně, ale je potřeba se tomu přizpůsobit i v péči o naše zdraví,“ apeluje masér.

Jak už zaznělo, stačí si na to myslet. Takže, v jaké poloze a jak dlouho právě teď sedíte? Na chvíli se zvedněte a jděte se projít třeba do kuchyňky pro vodu, která taky pomáhá rozproudit krev v těle. A až se znovu posadíte, tak nezapomeňte zvednout hlavu, narovnat se, dát nohy na zem a zaškrtnout si v kalendáři alespoň hodinku času, kterou věnujete svému tělu.

Jiří Radouš

Jiří Radouš dříve spoluvlastnil reklamní agenturu, později realitní kancelář. V posledních letech se věnuje masážím, ve kterých se neustále vzdělává. Kromě běžných masáží ovládá také sportovní masáže, masáž lávovými kameny, baňkování nebo manuální lymfodrenáže. V Clubcu ho najdete každé pondělí a středu.