Pogorilyi

Za posledních 25 let se svět IT obrátil vzhůru nohama, jak?

Sdílet článek:

Skandinávská společnost, která vznikla před téměř třiceti lety jako firma poskytující IT konzultace. To je Itera, další z členů našeho Clubca. Od doby, kdy mělo svoji IT základnu jen pár firem, prošel trh velkými obměnami. Itera si svou pozici ale stále drží a roste dál. Nemalý podíl na tom mají „norské“ hodnoty, na kterých staví. I díky nim minulý rok otevřela českou pobočku, která je čtvrtou kanceláří mimo mateřský region.

Norsko, Švédsko, Dánsko a Finsko. To je hlavní rajón Itery, ve kterém se firma pohybuje už od roku 1995. Na jejím webu byste se dočetli, že se jedná o IT konzultační společnost. Co si pod tím ale představit? „Začínali jsme tak, že jsme chodili do firem, protože tenkrát ještě většina z nich neměla IT oddělení, pomohli jim s projektem a zase odešli,“ říká vedoucí české pobočky Andriy Pogorilyi.

"Marta a její kluci", tak přezdívají ostatní Limetee

Za pětadvacet let se ale svět otočil vzhůru nohama. Nemít své IT oddělení je téměř hřích a Itera musela na změny zareagovat. „Stále jsme konzultační společnost, ale s klienty už spolupracujeme na mnohem dlouhodobější bázi. Pomáháme jim s přechodem do online prostoru, navrhujeme pro ně software, který s nimi pak testujeme, a jsme tak v podstatě konzultanti jejich ajťáků,“ popisuje změnu v oboru Pogorilyi.

Ačkoliv se Itera geograficky posouvá za hranice, srdcem stále zůstává ve Skandinávii. Pochází odtamtud nejen její klientela, která je především z oboru bankovnictví a pojišťovnictví, ale i firemní vibe. Ten výrazně ovlivňuje atmosféru, kulturu a hodnoty firmy. „Severské země jsou velmi rodinné a historicky vyrostly z malých vesniček, kde se mezi sebou všichni znali a měli díky tomu opravdu silná pouta. Všichni jsou si tam rovni,“ říká Pogorilyi, který v Iteře pracuje už devět let.

Od ajťáků vyžadují kromě technických znalostí také komunikativnost

Rovnocennost, důvěra a prostor k seberealizaci při práci jsou hodnoty, které zná každý zaměstnanec firmy. Klienti jsou pro ně jako rovnocenní partneři, u konzultantů Itery vítají proaktivní přístup, otevřenou zpětnou vazbu a jasnou komunikaci, která podle Pogorilyiho vede k nejlepším výsledkům.

To všechno vývojář v Iteře zažije. Co ho naopak určitě nečeká? Stres z blížících se deadlinů. Každý má totiž možnost přizpůsobit si práci svým časovým možnostem. Důraz není kladen na kvantitu a rychlost, ale na kvalitu. „Při pohovorech si dáváme na výběru lidí opravdu záležet. Jejich technické znalosti jsou samozřejmě podmínkou číslo jedna, ale záleží nám také na komunikačních dovednostech, které využívají téměř denně v kontaktu s klienty,“ říká šéf české pobočky.

Andriy Pogorilyi má rád, když je v týmu přátelská atmosféra
Andriy Pogorilyi má rád, když je v týmu přátelská atmosféra

„Baví mě i to, že je naše prostředí rozmanité. Jako skupina jsme velmi různorodí. Všechny nás však spojuje zvědavost a touha po inovacích“ usmívá se Pogorilyi, který se do vedení české pobočky dostal jako už ostřílený „iterák“ poté, co strávil osm let v ukrajinské kanceláři.

A jak po roce svého působení tady hodnotí Českou republiku? „Já si to hodně užívám. Myslím si, že jsme si kulturně hodně blízko, což je uklidňující. V Clubcu, potažmo v celém Brně, jsou lidi velmi milí a otevření, v čemž cítím i napojení na naše skandinávské hodnoty,“ popisuje Pogorilyi. Kromě přátelského prostředí si na Clubcu cení jeho moderního prostředí a specifického vzhledu.

IT svět je soutěživý. Musíme umět nabídnout to nejlepší

„Ajťáky dnes potřebuje každý. Proto pokud chceme mít špičkové vývojáře, musíme jim nabídnout špičkové podmínky pro práci a nejlépe ještě něco výjimečného, co nás odliší od ostatních,“ říká šéf české Itery. S tím souvisí třeba i hezké prostory kanceláře. Clubco si tak na doporučení vybrali hned při první návštěvě Brna jako designový a moderní prostor, který je zároveň blízko centra, splňuje všechny technické požadavky a je barevný.

„Líbí se mi, že tím je česká pobočka Itery specifická. I v našich interních kanálech vždycky každý podle pozadí na fotkách pozná, že jsme odsud, aniž bychom cokoliv řekli. Tou žlutou jsme specifičtí a unikátní,“ vysvětluje Pogorilyi a přiznává, že to je něco, co jim občas závidí i někteří norští kolegové.

Itera

Itera je norská IT konzultační firma, která se za téměř 30 let na trhu rozrostla po celé Evropě a v létě 2022 otevřela českou pobočku v brněnském Clubcu. Pracuje na projektech v oboru bankovnictví a pojišťovnictví výhradně pro klienty ze Skandinávie, především z Norska.