Vacuumlabs učí lidi na kreditky i banky na krypto

Sdílet článek:

Jsou vývojáři, kteří vám vymyslí a napíšou kód ke kdečemu. A pak vývojáři, kteří se specializují na jednu úzkou oblast, ale v té vám pomalu vymyslí celé řešení i produkt. Právě do té druhé kategorie spadají Vacuumlabs, inženýři, designéři a product developeři, kteří se specializují na super atraktivní fintechovou sféru. Tradiční i moderní banky obohacují o inovativní technologická řešení a v Clubcu jsou slavní taky díky svým akcím a družnou atmosférou v týmu.

„Chceme být partnerem při vývoji produktu, ne jen dělat něco, co nám někdo zadá. Když si banka vzpomene, že chce fintech například někde v Malajsii, tak my budeme ti, kteří jí pomůžou s celým byznysovým případem, výzkumem, koncepcí produktu i jeho vlastním vytvořením,“ načrtává obří vizi Vacuumlabs Pavel Teichman, šéf brněnského hubu firmy, který sídlí právě v Clubcu.

„Konzervy“ i tahouni

Vacuumlabs vznikli před asi deseti lety na Slovensku v Bratislavě. Od začátku věděli, že chtějí dělat na inovacích, orientace na fintech pak už přišla přirozeně. Po prvním klientovi v oboru, pro kterého se povedlo udělat zajímavé řešení, přišli další na reference a firma už se vezla – po celém světě má dnes asi 400 spolupracovníků, z toho k Brnu jich přísluší asi 40. Ne o všem, co zdejší vývojáři pro různé bankovní instituce udělali, se může mluvit, ale věřte, že technologicky stojí třeba za službou zpětného placení Twisto nebo za neobankou bankovního giganta Standard Chartered – MOX v Hongkongu. Při ní si řekli, že bude jejich první bankou bez fyzické provozovny. A třeba ve Spojených státech se Vacuumlabs podílí na budování a technologickém řešení první banky určené pro členy LGBT+ komunity s názvem Daylight. „Kdo by byl řekl, že bude třeba ve Státech na trhu ještě místo pro nějakou novou banku,“ ptá se Teichman s úsměvem, ale myslí to jen řečnicky. Místa pro novinky je dost.

Pavel Teichman vede brněnskou pobočku Vaccumlabs, pod kterou spadá několik desítek zaměstnanců.

Když to člověk poslouchá, dochází mu, jak široké možnosti tahle parta vývojářů má. „Západní Evropa je konzervativnější, tady vyvíjíme pro klasické kamenné banky a pomáháme jim nakouknout například do světa kryptoměn, což je pro ně těžké třeba kvůli různým regulacím. Asie je na jednu stranu inovativnější a daleko divočejší, ale pak je tady spousta lidí, kterým se i o obyčejné kreditce může jen zdát a o možnosti úvěru od banky ještě ani neslyšeli,“ vysvětluje Teichman, do jak různorodých situací se s kolegy dostávají. Někde pomáhají zrodit se bankovním službám, které v Česku bereme jako úplný základ, jinde těm, o kterých se u nás doma zatím mluví jen teoreticky. „Naše výhoda je, že umíme poradit. Děláme si výzkumy a umíme říct, co všechno je potřeba udělat pro to, aby mohla banka začít technicky fungovat. Máme produktově-technicko-znalostní řešení,“ líčí brněnský manažer a je na něm znát, jak se těší na dobu, která víc a víc přeje decentralizovaným bankovním řešením.

Kdo by se do tohohle neuvěřitelně zajímavého, ale složitého světa chtěl přidat, má náruč otevřenou. Vacuumlabs pořád počítají s dalším růstem úměrně tomu, jak velká je poptávka po nových finančních řešeních a jak se rozvíjí kryptoměny a další bankovní sféry. Tahle náruč k sobě ale nepřivine každého. Pavel Teichman se netají tím, že z těch, kdo mají zájem o spolupráci, nakonec uspějí jen jednotky procent lidí. Obor potřebuje akční, opravdu chytré lidi, kteří nemusí mít několikaletou řemeslnou znalost kódování, ale musí jim to pálit nebo v případě product manažerů musí mít byznysovou zkušenost. „Máme tady třeba matematika s doktorátem, který dělá opravdu pokročilé simulace v Pythonu,“ dává příklad brněnský šéf, jehož lidé sedí přímo v Clubcu i u svých domácích počítačů. Tady na 100procentní home office nevěří, kvůli firemní kultuře se všichni rádi setkávají fyzicky. Hlavně když se vyvíjí úplně nové produkty, sjíždí se členové týmu na společné brainstormingy do kanceláří nebo ke klientovi, aby načichali prostředí.

„Strašně moc sázíme i na diverzitu. Někdo pracuje odsud, jiný z Mexika nebo třeba ze Sýrie. Právě diverzita tomu dává tu důležitou kreativitu, nové pohledy, to, že se nezasekáváme jen v jednom vidění světa a produktů,“ líčí zapáleně Teichman a sedí přitom na zahradě Clubca. To hraje pro tvorbu komunity v týmu taky svoji velkou roli. Vacuumlabs tady pořádají svoje interní setkání. Někdy u pizzy, jindy zase u prosecca a k tomu ještě „beery“, na které zvou i zájemce o fintech sféru zvenčí. Cílem totiž je učit pohybovat se v novém bankovně-technologickém světě nejen banky, ale vlastně všechny, kdo o to mají zájem.

Pavel Teichman
General Manager Vacuumlabs Brno

Poslední rok se stará o rostoucí brněnskou komunitu Vacuumlabs. Zkušenosti za posledních 20 let nasbíral jako vývojář, CTO, COO ve vývojářských, finančních a retailových společnostech. Působí také jako konzultant digitálních produktů a mentor lídrů. Jeho vizí je stavět plnohodnotné autonomní týmy a decentralizované produkty.