Obliba coworků roste. Brněnské Clubco se díky tomu zdvojnásobí

Sdílet článek:

Samé dobré zprávy se v těchto týdnech namotávají na logo coworku Clubco. Poté, co oslavil roční narozeniny, vyhrál svoji kategorii v soutěži Kanceláře roku 2021. A tím to nekončí. Protože různé formáty sdílených kanceláří jsou čím dál vyhledávanější, může jít do světa jedna velká novinka: Clubco bude dvojnásobné. Od 1. srpna by se nad stávajícím prostorem měla otevřít dvě patra nových kanceláří.

Důvod pro velké budování je jasný. „Nedávno jsme pronajali poslední kancelář ze stávajícího prostoru a nové poptávky pořád chodí, hlavně na místnosti s menším počtem míst. Rozšiřování Clubca bylo v plánu od začátku, ale takto jsme se do něj mohli pustit ještě dřív, než se myslelo,“ povídá manažerka Clubca Adriana Sniegonová.

Z toho, co říká, se odvíjí i to, jak budou nové prostory vypadat. 2000 metrů čtverečních nových kanceláří rozmístěných ve dvou patrech budou tvořit jednotky určené pro jednoho až dvanáct lidí, většina jich bude pro tři čtyři „obyvatele“.

Obě patra budou mít také sdílený open space a kuchyňku, aby se všichni, kdo budou chtít, mohli socializovat. A zároveň spoustu vychytávek, které se ukázaly jako hodně užitečné v už dřív vybudovaných částech Clubca – v nových dvou patrech je hned několik typů „budek“ na telefonování. Některé jsou jen pro jednoho člověka a samozřejmě postavené tak, aby bránily průniku hluku do okolí. Jiné jsou ale pro dva, to třeba pro konferenční hovory více členů týmu. Myslelo se i na „one-to-one“ boxy, které se hodí na brainstormingy ve dvou, ale teď budou ještě prostornější a brainstormovat se v nich dá například v šesti lidech. S novými dvěma patry přibydou také nové zasedací místnosti, které budou sloužit lidem zevnitř i těm zvenku, takže je možné objednat si je třeba na školení. Jednotlivá podlaží budou volně prostupná a venkovní terasu budou moct využívat všichni členové coworku.

Kancelář máte? A mohli bychom ji vidět?

Nové části Clubca by měly začít fungovat od 1. srpna s tím, že někteří nájemníci jsou jasní už teď. „Některé firmy jsou s námi v kontaktu dlouhodobě a samy se ptají, jestli nebudeme prostory přidávat, takže když zjistily, že ano, hned začaly jednat,“ vysvětluje Adriana, proč jsou už teď na pomyslném plánku některé kanceláře obsazené. Když je s kolegy plánovali, využili přitom spoustu předchozích zkušeností. Vysledovali třeba to, že i větší firmy mají raději menší kanceláře. „Proto jsme je neprojektovali na moc velký počet míst. I větší firmy, které k nám chodí, raději sedí po týmech nebo menších skupinkách, nechtějí pracovat v call centru,“ přibližuje Adriana a za příklad dává firmu, jež má svých 40 lidí rozmístěných ve čtyřech místnostech po deseti.

Nové kanceláře budou vypadat podobně jako stávající, bude z nich ale ještě lepší výhled.

Aktuální trend dobře dokládají právě menší kanceláře v coworkových centrech, jako je Clubco. „Využívají je lidé, kteří by dřív třeba zůstali doma, ale toho zkrátka mají dost a chtějí mezi lidi. Nebo naopak firmy, kterým v průběhu covidu došlo, že nepotřebují tak velké prostory, protože zaměstnanci pracují částečně z domu, ale nějakou centrálu a hezké místo pro ně přece jen chtějí mít,“ poukazuje Adriana na to, čemu coworky výborně vyhovují.

Z kanceláří Clubca dnes pracují hlavně různí IT developeři, programátoři nebo vývojáři. Nebyl to cíl, zkrátka se to tak sešlo, ale dobře to ukazuje, jaké obory jsou na vzestupu a jakým se právě z coworku dobře funguje. Dost pravděpodobně vyplní i nové prostory, a můžou tak využívat blízkost dalších firem z areálu Vlněny. To je totiž velká přidaná hodnota – menší společnosti si tady můžou vyhlédnout svoje budoucí zákazníky. A ty větší naopak už teď využívají Clubco tak, že sem umísťují svoje menší týmy nebo ty, které pracují na dočasných projektech. Přidáte se?