Nechci být jen trenér, ale průvodce fitness cestou, říká coach.shimon

Sdílet článek:

Odkdy potřebuje kondiční trenér kancelářské místo? Přesně od momentu, kdy přestane být „jen“ trenérem, který dohlíží na fyzičku svých svěřenců, a jeho rady se začnou propisovat i do dalších oblastí života lidí. Přesně tento přerod má za sebou Šimon Bellovič, trenér a závodník v naturální kulturistice, který je jednou z výrazných osobností Clubca.

„Dlouhé roky jsem byl celé dny zavřený ve fitku, někdy i deset hodin denně. Vyvinul jsem si svůj vlastní systém, jak s lidmi pracovat, jenže k tomu nestačí jen hlídat provedení cviků. Musí se řešit strava, spánek a další aspekty. Nevěděl jsem, jak to všechno skloubit dohromady, a to mě začalo frustrovat,“ líčí Šimon, jehož by člověk od pohledu na kulturistu úplně netipoval.

To proto, že teď má po sezoně, kdy žije „normální“ život, jak vysvětluje později.

Není určitě první, komu se to stalo: Člověk cítí nutnost posunu, a vlastně by i věděl, jak na to, ale v hlavě hlodají pochybnosti: Zvládnu to? Budou na to slyšet i klienti? A budou za tuhle moji službu chtít platit? Přesně na to se sám sebe i nejbližšího okolí ptal i Šimon. A s odpověďmi mu nečekaně dobře pomohl covid.

„Kolikrát jsem si někde v kavárně na počítači hrál se svým systémem a plány lidí, o které se starám, a říkal si, jak by bylo super, kdybych mohl dělat jenom tohle. A pak přišel covid, fitka se zavřela a já tím pádem přišel o práci. Ale vlastně díky tomu jsem se do svojí nové cesty mohl naplno pustit. Donutilo mě to,“ vzpomíná Šimon.

Byla to velká změna. Kdysi měl na online koučing jenom dva klienty a kvůli většině docházel do fitness centra. Při lockdownu si ale řekl, že jim bude průvodcem těžkým obdobím a kompletně se přesunul do online prostředí. Dnes už se v tělocvičně objevuje jenom zřídka. O to víc času ale tráví ve vlastní „kanceláři“, kterou se stalo právě Clubco.

„Hodně jsem to řešil, protože doma jsem relativně efektivní, ale bylo pro mě důležité mít v záloze i místo, kde se opravdu jenom pracuje,“ zamýšlí se Šimon, který se pro Clubco rozhodl hned po první návštěvě. „Strašně se mi líbila všechna ta barevnost tady, kafe z Rebelbeanu, což je moje nejoblíbenější pražírna, a taky to, jak jsou tady všichni byznysově nastavení. Sám řeším rozvoj vlastní značky a tady je k tomu to správné růstové prostředí.“

Šimon z Clubca dohlíží na tréninky svých svěřenců.

Rozvojem vlastní značky myslí to, že už dnes pracuje v týmu s dalšími třemi trenéry, kteří se starají o neprofesionální sportovce. Sám už se věnuje výhradně profíkům, tedy těm, co jezdí na soutěže v naturální kulturistice. Tohle je totiž specifický svět. Žádné jen tak kondiční cvičení na pár minut po práci, jak to zná většina z nás.

Vaše fitness cesta musí být především zdravá

Šimon se kulturistice věnuje asi od 15 let. Stejně jako spousta jiných kluků rychle vyrostl do výšky, ale už ne tolik na svalech, a to chtěl změnit. „Chtěl jsem si kolem sebe udělat takovou pomyslnou fyzickou hradbu,“ vzpomíná.

Máma mu tehdy koupila první permanentku do posilovny, do které se úplně zamiloval. Sám přiznává, že se z něj stal přesně ten otravný kluk, který nemluví o ničem jiném a všem říká, kolik zvedl, a co by on i ostatní měli jíst. Pár let na to přišla i první výzva k závodům. A první přesvědčování k tomu, že bez zakázaných látek se tenhle sport dělat nedá. „Dnes už otevřeně mluvím o tom, že já sám jsem svoji první sezonu odzávodil na dopingu. Až když jsem přišel na fakultu sportovních studií a dostal se k relevantním informacím, došlo mi, že je to možné jinak a že já to rozhodně chci dělat jinak. Opravdu to jde,“ říká s veškerým důrazem Šimon, který v tomto duchu vede i svoje svěřence.

Je to cesta velkého sebezapření. Sám na podzim ukončil svoji druhou sezonu, kdy strávil osm měsíců v dietě a dopracoval se k minimálnímu množství tuku v těle. Své zkušenosti předává dál, baví ho zkoušet, co opravdu funguje a co ne, aby mohl opravdu dobře radit i dalším. Mužům i ženám.

„Nikoho ale nenutím závodit, vlastně bych byl raději, kdyby to někteří lidé nedělali. V přípravě se opravdu dostanete do extrémního stavu, který třeba muži zvládají, ale u žen už se vždycky musíme bavit i o tom, že je to riziko pro jejich hormonální zdraví. Nejsem tady od toho, abych jim to rozmlouval. Jsem tady od toho, abych zajistil, že bude jejich fitness cesta maximálně zdravá,“ dodává rozhodně.

Šimon Bellovič
Fitness trenér

Rodilý Brňan, který se už skoro deset let věnuje silovému tréninku. Na Fakultě sportovních studií absolvoval obor Regenerace a výživa ve sportu a teď si dodělává ještě magisterský obor Kondiční trénink. Specializuje se na přípravu závodníků v kulturistice, konkrétně v kategoriích physique a bikiny. Vystupuje na školeních, přednáší a k tomu založil vlastní značku The Grit Unit, v rámci které předává svoji vizi sportovní přípravy a zdravého životního stylu dál.