Chybí vám peníze nebo rada? Řekněte si o podporu na svůj technologický záměr

Sdílet článek:

Možná vám technologický nápad na podnikání teprve leží v hlavě. Nebo už fungujete jako startup, ale potřebujete ještě pošťouchnout k většímu rozjezdu. Ať už je to jedno nebo druhé, měli byste věnovat pozornost novému projektu CzechInvestu s názvem Technologická inkubace, se kterým se měli možnost seznámit na veřejné prezentaci i členové Clubca. Za pár dní se otevře jeho druhá výzva, ve které můžou podat žádost na financování vývoje technologie a na odborné poradenství technologické a kreativní startupy z perspektivních odvětví, jako jsou moderní mobilita, umělá inteligence, kreativní průmysly, ekologické technologie, letectví a kosmonautika nebo technologie pro život.

320. Tolik zájemců z celého Česka projevilo zájem o informace k první výzvě projektu. Podle ředitele jihomoravské kanceláře CzechInvestu Víta Čermáka je toto číslo nad očekávání dobré a dokazuje, jak moc český startupový svět takovou formu podpory potřebuje. „I když se nám to v Brně možná nezdá, tak v Česku stále ještě nevzniká dostatečné množství kvalitních technologických startupů, které by se zaměřovaly na klíčová odvětví s vysokou přidanou hodnotou. Proto chceme pomoct inkubovat ty, které pak budou mít ten správný tah na branku,“ přibližuje Čermák, proč Technologická inkubace vznikla.

Jde o projekt, který má doplňovat už existující startupovou podporu a posunout ji ještě o kus dál. Primárně se orientuje na aktuálně nejperspektivnější technologické záměry a funkční prototypy, které často bojují s nedostatkem financí od investorů, kteří nejsou ochotní v českém prostředí vkládat finance do startupů v pre-seed fázi. „Takové startupy a jejich zakladatelé často slýchají věty typu ‚ještě na tom zapracujte a pak znovu přijďte‘. Jenže když nemáte podporu hned v počátku a nevíte, na koho se obrátit, kde si zažádat o finanční podporu, tak to zkrátka nejde,“ doplňuje Čermák.

Umělá inteligence i kreativní průmysl

Inkubační program, na kterém spolu s kolegy z celé republiky pracuje, chce posouvat technologické záměry z několika specifických odvětví, například z oblasti kreativních průmyslů, kam spadá třeba teď tolik populární design počítačových her. Nebo ze segmentu ekologických technologií zahrnujících „zelená“ a energeticky úsporná řešení. Podávat si žádost o podporu můžou také subjekty z oblasti healthtech, moderní mobility, space nebo ty, které sází na umělou inteligenci. „Zatímco ve vyspělých ekonomikách světa se v dnešní době stává využívání umělé inteligence standardem, u nás v Česku ji startupy i firmy zapojují stále ještě nedostatečně. Přitom má tak pozitivní dopad na efektivitu procesů ve firmách. Proto je to jedno z odvětví, které u začínajících startupů v Technologické inkubaci podporujeme,“ vyzvedává Čermák něco, co ovšem platí i pro další oblasti podpory. Vize zkrátka je systémově podpořit rozvoj těch odvětví české ekonomiky, která mají vysokou přidanou hodnotu.

Přesný seznam všech preferovaných odvětví najdou zájemci na webových stránkách projektu, kde jsou kromě finanční podpory i další podrobnosti o odborném poradenství a službách, které jsou v Technologické inkubaci uznatelné.

V první výzvě Technologické inkubace dorazilo 114 žádostí. Projekty teď vyhodnocují odborné komise a všichni žadatelé by se výsledek měli dozvědět do konce listopadu 2022. CzechInvest má ale už teď k dispozici zajímavé statistiky: téměř polovina žadatelů z prvního kola pochází z Prahy, 29 z Jihomoravského, 6 z Moravskoslezského kraje, 5 z Olomoucka a zbytek krajů byl zastoupený po jednotkách žádostí. Autoři projektu ale věří, že postupně budou růst počty zájemců i v ostatních krajích. Mezi jednotlivými výzvami totiž budou specialisté Technologické inkubace pořádat akce, na kterých projekt zájemcům podrobně představí. Druhou výzvu pak vyhlásí ještě do konce letošního roku.

Přihláška, která nezabere moc času

Proti jiným dotačním titulům je příprava projektové žádosti v Technologické inkubaci výrazně jednodušší a kratší. Není potřeba si na to najímat žádnou poradenskou agenturu, firmy to bez problému zvládnou samy. Vyškolení odborníci v jednotlivých regionálních kancelářích se zájemci nejprve proberou jejich záměr, a pokud je vhodný, tak jim pomohou s přípravou byznysového i inkubačního plánu. Na rozdíl od ostatních českých dotačních titulů se tento program nezabývá finanční historií žadatele, ale odborně zkoumá hlavně technologický záměr, se kterým chce žadatel do projektu vstoupit. CzechInvest také nepřistupuje k žadatelům jako investor, to znamená, že po nich nepožaduje podíl.

„Odlišujeme se i tím, že jako první hodnotíme úroveň a kvalitu technologie, a až potom prověřujeme formální náležitosti žádosti. Žadatelé při podání žádosti, která se posílá pouze datovou zprávou, vyplní jen tři dokumenty – byznys plán, inkubační plán a žádost o poskytnutí podpory. Všechny formuláře najdou na webu. Navíc jsou přehledně strukturované a každá kapitola byznysového a inkubačního plánu má nahoře popis, jaké informace má obsahovat,“ vypočítává Čermák, co všechno dělá z Technologické inkubace nízkoprahový a přátelský projekt pro začínající české technologické startupy. Tak co, řeknete si o podporu na další rozvoj svého technologického záměru i vy?